Over de hele wereld vind het probleem van geweldsdelicten plaats. Elke samenleving en cultuur ervaart een bepaalde mate van fysiek, emotioneel en mentaal geweld, intieme partnergeweld, seksueel geweld en/ of vrijheidsberoving.
Overheden hebben er dan ook een hele kluif aan om de veiligheid van hun inwoners zo goed mogelijk te waarborgen. Non-Gouvernementele organisaties worden vaak ingezet om onderzoek te doen naar de statistieken en om deze bekend te maken.
In het rapport van de World Health Organization (Violance Against Women Prevalence Estimates, 2018) wordt onder andere vermeldt dat er in de afgelopen 12 maanden in totaal tussen de 245 en 307 miljoen vrouwen wereldwijd slachtoffer zijn geworden van intiem partner geweld. Het hoogste percentage hiervan, 26-28%, ligt in de leeftijdsgroep van 20 tot en met 44 jaar oud.
Voor Latijns Amerika en de Caribbean, zien we dat de regio percentage intiem partner geweld rond het wereld gemiddelde zit. Hoewel de cijfers voor de Caribbean gemiddeld zijn is het aantal geregistreerde slachtoffers op Curaçao tussen 2020 - 2021 met bijna 40% gestegen. We kunnen deze stijgen toerekenen aan de pandemie die de hele wereld in deze periode gedwongen heeft om als kluizenaar te leven.
Curaçao heeft op het moment maar één blijf van mijn lijf huis dat gesubsidieerd wordt door de overheid.
T & CL is onderdeel van een sociaal project dat doelgericht bezig is om dit probleem aan te pakken. Het idee is om een non-profit organisatie op te richten welke “Blijf van mijn lijf huizen” gaat houden en beheren.
Het concept; “Blijf van mijn lijf huis (BVMLH)” bestaat al jaren in Nederland maar zo ook over de hele wereld. Het is bedoeld om slachtoffers van mishandeling, lees huiselijk geweld, een tijdelijk veilig onderkomen te bieden. Dit is in essentie tevens het hoofddoel van de instelling.
Doelstellingen
De non–profit organisatie heeft als doelstellingen:
1) het aanschaffen, beheren en/of houden van onroerend goed, welke gaan fungeren als opvang/ blijf van mijn lijf huis;
2) het bevorderen en aanvullen van slachtofferhulp op Curaçao en omstreken;
3) het opvangen en zorgen voor een veilige tijdelijke thuishaven voor directe en indirecte slachtoffers van geweldsdelicten;
4) het zorgen voor professionele ondersteuning en begeleiding van het fysieke, mentale en emotionele helingsproces van de inwonende slachtoffers; en
5) het zorgdragen voor succesvol re-integratieproces en de re-integratie mogelijkheden.
Het is de bedoeling dat de instelling, samen met internationale partner organisaties, uitwisseling van slachtoffers met een verhoogd dreigingsrisico aangaat om de veiligheid van het slachtoffer te bevorderen.
Het project is nog in de oprichtingsfase, houdt social media in de gaten voor alle updates over het lanceren van het project. De crowdfunding gaat binnenkort van start.
Voor meer informatie, deelname, doneren en/of investeren neem dan contact op via het contactformulier of parceiro.org wanneer de website live is.